Supersnel ramen bestellen
Onze score 8.3 (in NL)
Leveren vanaf 5 werkdagen
100.000+ ramen verkocht

Energieprestatiecerticifaat (EPC)

Bent u van plan om uw huis te verbouwen?

Denk dan aan energiebesparende renovaties, want in de komende jaren is het veplicht om energiezuinig te renoveren. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen (met een EPC-label E of F) worden namelijkverplicht om binnen de 5 jaar na aankoop (en andere overdrachten ) of na vestigen van erfpacht of opstalrecht, de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Het plaatsen van nieuwe ramen en deuren kan hierin een belangrijke rol spelen.

Het energieprestatiecertificaat EPC kort uitgelegd:

EPC is de afkorting van energieprestatiecertificaat. Een EPC toont aan hoe energiezuinig een gebouw is. Een residentiële eenheid is bijvoorbeeld een woning, appartement of een collectief woongebouw, zoals een studentenhuis. Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders.

Bij verhuur of verkoop van een pand, woning, niet-residentiële (kleine) unit is er wettelijk een EPC vereist bij de notariële akte. Dit EPC geeft sinds 2019 een label aan en tegen 2050 is het streefdoel een label A of A+. Een label F is heel slecht, vandaag scoort een gemiddelde Vlaamse woning een label D. Ook wordt er een analyse gemaakt door de energiedeskundige van de reeds behaalde doelstellingen op andere vlakken (zoals voldoende isolatie, energiezuinige verwarmingstechnieken, e.a.).

Waar op te letten als je je ramen vervangt en wat is het effect hiervan op je EPC?

1. Welke materiaal te kiezen?
Hout, PVC of aluminium ramen? Enerzijds hangt dit af van het esthetische karakter van je woning, maar anderzijds heeft dit ook invloed op de EPC waarde.

Zo krijgt een houten raam doorgaans een betere EPC-waarde dan een aluminium, omwille van  verschil in warmtegeleidingsvermogen van de materialen.

2. Raam met of zonder ventilatiesysteem?
Sinds 2006 is het verplicht om alle nieuwe woningen uit te rusten met een ventilatiesysteem, dit is ook het geval voor woningen die grondig gerenoveerd worden op gebied van ventilatie. Ventilatie is namelijk van cruciaal belang in een woning om de lucht in het gebouw zuiver te houden en een gezondere leefomgeving te creëren.

Indien er een mechanische ventilatie via het raam moet voorzien worden, dan kan dit via een ventilatierooster op het glas of een verborgen ventilatie op het raamkader.

3. Welke beglazing ?
De laatste keuze die je dient te maken, is die van het glas. Ga je voor dubbel of triple beglazing? Het eerste verschil is de “Ug-waarde”. De Ug-waarde is de hoeveelheid warmte die een beglazing doorlaat. Het wordt gemeten in W/(m²K) met een minimumwaarde van 0,1 W/(m²K) en deze kan oplopen tot 6 W/(m²K) voor bijv. enkel beglazing.

Hoe lager dus de Ug-waarde, hoe hoger het warmte-isolerend vermogen van uw beglazing en dus de impact op uw EPC waarde, hoe positiever het effect op het milieu én op je energiefactuur.

Slecht geïsoleerde ramen, zorgen nl. voor ongeveer 15% verliest van je opgewerkte warmte. Een u-waarde van 1.0 W/(m²K)  is het minimum voor glas, en voor het volledige raamwerk is dit 1.5 W/(m²K). Driedubbele beglazing is over het algemeen veel duurder dan dubbele beglazing en ook veel zwaarden om te manipuleren.

Nieuwe ramen en deuren zijn een slimme investering!

Naast een lagere energiefactuur, geven nieuwe ramen en deuren jou woning in zijn geheel een enorme meerwaarde. Een huis of appartement dat minder energie verbruikt, is interessanter op de woonmarkt en ook veel meer waard zijn.

Premies voor de verbeteringen van je EPC Waarden:

Dankzij de premie op ramen en deuren van de Vlaamse overheid en netbeheerder Fluvius kan je bovendien een deel van de investeringskosten recupereren en eventueel aanwenden voor andere energetische werken die de EPC-score van je woning verbeteren.